5 redenen om de fiets naar het werk te pakken

De vroege zonnestralen die een nieuwe dag aankondigen, frisse lucht die energie naar je hersenen blaast en voor een ontspannen begin van de werkdag zorgt.
Met de lentedagen in het vooruitzicht is er niets mooiers dan je werkdag op deze manier te beginnen. Als je dagelijks met de auto naar kantoor gaat, maak je daar helaas weinig van mee. Ooit gedacht om de auto in te ruilen en op de fiets naar het werk te gaan?
Opgepast, als je verder leest wil je niet meer terug!

1. No stress!

Zijn werkdagen die overlopen van stres bekend terrein voor jou? Een fietstochtje van het werk naar huis zorgt voor vermindering van stres, geeft je hersenen rust en is dus positief voor je mentale gezondheid. De frisse lucht maakt dat je beter in staat wordt om te relativeren en tegelijkertijd te ontspannen. De vergezichten brengen je even op andere gedachten. Je hebt meer vrijheid en ruimte op het fietspad dan op de overvolle autowegen of in de drukke treinen, die juist stres opwekken. Tijdens een fietstocht kun je letterlijk en figuurlijk even uitwaaien op je weg naar huis, waardoor je hersenen een stuk meer ontspannen zijn wanneer je thuis aankomt.

2. Sportief begin van de dag

Wist je dat je ongeveer vierhonderd calorieën verbrandt als je een uurtje per dag fietst? Niet alleen voor vetverbranding is fietsen positief, ook voor het opbouwen van spieren en conditie werkt de lichaamsbeweging perfect. Als je een flink tempo aanhoudt heb je meteen gesport, daarmee win je tijd en hoef je niet in de avond nog een bezoekje te brengen aan de sportschool. Heeft de organisatie waar jij werkt een kleedkamer of zelfs een douche, dan kun je zelfs opgefrist na een sportieve rit aan je werkdag beginnen.

Fietsen is een work-out voor je hele lichaam en als jij regelmatig het sportieve vervoersmiddel pakt, bouw je sterkere spieren op en verhoog jij je uithoudingsvermogen. Je zult zien dat je het steeds minder moeite en tijd kost om je werk te bereiken.

Is een fietstocht van twintig kilometer toch iets te ver, dan is een elektrische fiets ook een goede optie. Dat dit niet sportief is, is een fabel. Met een elektrische fiets verbrand je nog altijd gemiddeld 250 calorieën na een uur fietsen en het zorgt er juist voor dat je ook verdere afstanden op de fiets aflegt. Daarnaast is een elektrische fiets altijd een gezondere en sportievere optie dan de auto, trein of bus.

3. Beter voor het milieu en je portemonnee

Een ritje met de fiets is voordeliger dan met de auto of het openbaar vervoer, zowel voor jouw portemonnee als voor het milieu. Vooral bij een auto tikt niet alleen de eerste aankoop, maar ook de verzekeringen en brandstof erg aan. Sinds januari 2020 maakt het kabinet het zelfs nog voordeliger om op de fiets naar het werk te komen. Een ‘fiets van de zaak’ telt maar 7% bijtelling. Met BikeProject is het gemakkelijk om zelf een fiets te kiezen van jouw favoriete merk en type, waarmee jij je duurzame bijdrage aan de wereld levert. Daarnaast zoef jij op je fiets, misschien zelfs wel op de elektrische variant, langs de files of vertraagde treinen. De fiets is in veel gevallen tijdens de ochtend- en avondspits nog sneller dan de alternatieve vervoersmiddelen.  

4. Verbeter je weerstand en voorkom ziektes

Fietsen is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook op fysiek gebied. Als je vaak beweegt, wordt je lichaam sterker. Dit is bevorderlijk voor je immuunsysteem. Door te fietsen voorkom je bijvoorbeeld hart- en vaatzieken en verschillende virussen. Als je gevoelig bent voor blessures, is fietsen een goede oplossing als beweegmogelijkheid. Uit een TNO-onderzoek blijkt ook dat werknemers die dagelijks op de fiets naar het werk komen, minder vaak ziek zijn.
Fietsen is niet alleen uitstekend om griep, maar ook om diabetes type twee te voorkomen. Je bloedsuikerspiegel daalt namelijk al als je een paar dagen in de week fietst. Fietsen is dus zowel sportief als erg gezond.

5. Stijgende werkprestaties  

Last but not least, fietsen zorgt indirect voor betere werkprestaties. Dit is win-win voor je werkgever, maar zeker ook voor jou. Van jouw koffieverslaving kick jij gemakkelijk af, want na een goede fietstocht kom jij fris en fruitig aan op je werk en je hebt eerder behoefte aan een gekoeld glaasje water.

Door de lichaamsbeweging heeft je hart sneller gepompt, wat uiteindelijk resulteert in een hogere hersenactiviteit. Dit is dus een positief effect voor je denkvermogen, iets waar je de hele werkdag nog van profiteert.

De hele dag kun je nagenieten van je fietstocht naar het werk en terug, ook als je ’s avonds weer thuis bent. Door de frisse lucht krijgen je hersenen zuurstof en dankzij de tijd die je in de buitenlucht besteedt, ontwikkel je een beter bioritme. Dit maakt dat je ’s avonds sneller moe bent als het donker wordt, je beter in slaap valt en meer nachtrust pakt.

Kortom, er zijn alleen maar voordelen van een fietstocht ten opzichte van het drukke openbaar vervoer of de auto die je de frisse lucht en het sportieve begin van de dag ontnemen. Probeer gewoon een keer uit hoe fijn het is om voor en na je werkdag een fietstocht en meer ontspannen de dag door te komen. Binnen de kortste tijd sta jij bij de dichtstbijzijnde fietsenwinkel, om via jouw werkgever en BikeProject jouw eigen fiets uit te zoeken. Ga jij voor de elektrische variant of toch voor een ander type fiets?