Fietsplan 2020: lease voordelig een fiets

Gunstig een (elektrische) fiets leasen met belastingvoordeel? Het nieuwe fietsplan vanaf 1 januari 2020 maakt het mogelijk! Het nieuwe fietsplan stelt werknemers in staat om tegen 7% bijtelling een (elektrische) fiets te leasen.

Nadat de regels voor de fiets van de zaak de afgelopen jaren strenger waren geworden, voert het kabinet nu een versoepeling door om mensen op de fiets te krijgen. Hiermee onderneemt het kabinet een serieuze poging om forensen uit de auto en op de fiets te krijgen, waardoor de filedruk drastisch verminderd wordt. Per 1 januari 2020 betalen fietsers die een fiets ter beschikking krijgen via hun werk, jaarlijks slechts 7 procent bijtelling. Daarmee lijkt het gebruik van de leasefiets heel erg op het (privé)gebruik van de leaseauto.

Verschil huidig en nieuwe fietsplan

In het huidige fietsplan is het leasen van een (elektrische) fiets niet populair. De huidige fiets van de zaak regeling kent een behoorlijk ingewikkelde regelgeving. De regeling zoals deze nu is vereist een sluitende administratie die iedere privé rit tot op de kilometer nauwkeurig documenteert. Het aanschaffen en gebruiken van een elektrische fiets van de zaak wordt dan ook gezien als ingewikkeld en omslachtig.

Tot op heden valt de fiets van de zaak onder de werkkostenregeling. Dit houdt in dat een werkgever tot 1,2 procent van het verzamelinkomen van alle medewerkers belastingvrij mag gebruiken voor uitgaven die werknemers ten goede komt. De flink hoge aanschafprijs van een elektrische fiets slaat een behoorlijk gat in dit budget waardoor al snel wordt afgezien van de koop.

Tot 2015 was de bedrijfsfietsenregeling, beter bekend als het fietsplan, een stuk eenvoudiger te hanteren. De btw van een bedrijfsfiets tot €750,- was volledig aftrekbaar, zonder afhankelijk te zijn van andere uitgaven. Een afname in populariteit is dan ook goed te verklaren als de voormalige fietsplan regeling wordt vergeleken met de bedrijfsfietsenregeling die nu geldt.

Het nieuwe fietsplan

In november 2018 is het voorstel om de bedrijfsfietsenregeling zoals deze nu is te vereenvoudigen, geaccordeerd door de Tweede Kamer. Dit houdt in dat op 1 januari 2020 de nieuwe regeling definitief zijn intrede zal maken. Wat er precies gaat veranderen is dat de enorme berg aan administratie die nu nog onlosmakelijk is verbonden aan een bedrijfsfiets, wordt teruggebracht naar het minimale.

Het grote voordeel is dat een sluitende kilometeradministratie niet meer nodig is, omdat de kilometers die privé worden gereden worden afgevangen middels de 7 procent bijtelling die jaarlijks wordt betaald. Dit komt neer op slechts een paar euro per maand!

Mogelijkheden fietsplan 2020 via BikeProject

Door de lage bijtelling is lease één van de interessantste opties voor het ‘nieuwe fietsplan’.  Vanaf 1 januari 2020 kunnen werkgevers medewerkers een e-bike van de zaak aanbieden, waarbij de medewerker een vaste bijtelling betaalt van 7%. Naast de bijtelling van de fiets van de zaak is er net als bij de lease van auto’s een leasebedrag wat gebaseerd is op de waarde van de fiets in combinatie met het onderhoud en verzekering (schade, diefstal en pechhulp). Wanneer je gebruik maakt van zakelijke fietslease kun je in veel gevallen ook nog profiteren van de reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer en/of OV vergoeding.

De lease is bij BikeProject altijd Full Operational. De werkgever is er vrij in om het leasebedrag helemaal, gedeeltelijk of niet te betalen. Het aandeel wat de werkgever niet betaalt is het werknemersaandeel. Het werknemersaandeel kan verrekend worden met het brutoloon van de werknemer. Doordat het met het brutoloon verrekend wordt ontstaat er een belastingvoordeel voor de medewerker. De fiets is bovendien aan het einde van de leasetermijn over te nemen voor 20% van de waarde van de fiets waarop het leasebedrag is bepaald.

Details op een rij:

 • Lease is Full Operational, dus inclusief onderhoud en verzekering (schade, diefstal en pechhulp)
 •  Leasetermijn is altijd 36 maanden
 •  Vaste bijtelling van 7%.
 •  Verreken, indien van toepassing, het werknemersaandeel van het leasebedrag met het brutoloon
 • De fiets kan na de leasetermijn altijd voor 20% van het leasebedrag overgenomen worden
 • Voor de gemaakte kilometers woon-werkverkeer met de zakelijke leasefiets komt de kilometervergoeding te vervallen.
 • De lease de fiets kan door de werkgever niet worden gefinancierd vanuit de werkkostenregeling, omdat de fiets in eerste instantie geen juridisch eigendom wordt van de medewerker

Voordelen fietslease werkgever:

 • Aantrekkelijkere werkgever: extra secundaire arbeidsvoorwaarde
 • Verbeterde vitaliteit van medewerkers
 • Duurzamere mobiliteit: reductie van CO2-uitstoot
 • Minder parkeerplekken nodig
 • Full Operational lease betekent fietsen laagdrempelig en zonder zorgen voor een vast bedrag per maand
 • Geen administratieve rompslomp: alles via geregeld via een eenvoudig online portaal

Voordelen fietslease werknemer:

 • Een (duurdere) fiets wordt toegankelijker: geen hoge aanschafprijs
 • Full Operational lease betekent fietsen zonder zorgen voor een vast bedrag per maand
 • Vaak onderaan de streep fiscaal veel voordeliger dan een fiets kopen
 • Een fiets leasen kan ook als je via je werkgever al een auto leaset
 • Je komt makkelijk aan je dagelijkse beweging

Fiets aanschaffen via Werkkostenregeling (Wkr)

De fietsregeling die al bestond, maar dit jaar uitgebreid wordt is het fietsplan Werkkostenregeling. Het totale budget wat een werkgever vanaf 2020 kan besteden uit de Werkkostenregeling is namelijk 1,7% van de eerste €400.000 van de totale loonsom en 1,2% van de overige loonsom. Dit is een vergoeding welke de werkgever onbelast kan verstrekken aan een werknemer, waarbij gedacht kan worden aan een laptop of dus een fiets. De werkgever kan zelf bepalen hoe het werkkostenbudget binnen de organisatie gebruikt wordt.

De werkgever kan zonder beperkingen een fiets vergoeden of verstrekken binnen de zogenaamde forfaitaire ruimte van 1,2% van de loonsom. Vanaf 2020 zal de forfaitaire ruimte 1,7% van de eerste €400.000 van de totale loonsom bedragen en 1,2% van de overige loonsom. De werkkostenregeling kent geen maximale aanschafwaarde.”