Elektrische fiets leasen

Vanaf 1 januari 2020 wordt het voor werknemers mogelijk een elektrische fiets van de zaak te leasen. Naar verwachting gaan veel werknemers van de mogelijkheid maken. Per 1 januari veranderen de bijtellingsregels omtrent het leasen van een elektrische fiets. Vanaf dat moment wordt over de aanschafprijs van de leasefiets 7% bijtelling gerekend. In de praktijk kost een elektrische fiets, afhankelijk van het inkomen, nog maar enkele euro’s per maand.

Fiscale regels 2020 maken fietslease interessant

Op Prinsjesdag 2018 maakte het kabinet bekend ingrijpende maatregelen te nemen om de filedruk te verminderen. Eén van de maatregelen is het vertrouwde Fietsplan nieuw leven in te blazen, waardoor forenzen gestimuleerd worden uit de auto en op de fiets stappen.

In het voorjaar van 2018 maakte staatssecretaris Snel van Financiën al bekend dat hij de regels wil vereenvoudigen: “Wij willen graag mensen uit de auto op de fiets krijgen. Met een simpele regeling wordt het hopelijk voor werkgevers een stuk aantrekkelijker om medewerkers op de fiets naar het werk te laten gaan.” Op 15 november 2018 heeft de Tweede Kamer het Belastingplan 2019, waar de bedrijfsfietsenregeling onderdeel van is, geaccordeerd. Hiermee zijn de voorgenomen plannen definitief, waarmee deze maatregel een enorme stimulans van fietsgebruik in het woon-werkverkeer is.

Het doel van deze stimulering is versimpeling van de huidige fietsregeling. Hiermee wordt een eind gemaakt aan de administratieve rompslomp. Het privégebruik van een elektrische fiets krijgt hiermee dezelfde status als een auto. De nieuwe fietsregeling is voor iedere doelgroep interessant. Ook als je over een leaseauto beschikt kan je een e-bike leasen. Op het moment dat een medewerker een fiets leaset vervalt wel de reiskostenvergoeding van de werknemer.

Elektrische fietslease 2020: flexibel in te richten door werkgever

De elektrische fietslease is flexibel in te richten door werkgevers. De leaseregeling is namelijk flexibel waarbij het leasebedrag volledig door de werkgever betaald kan worden, maar ook volledig door de werknemer en dus kostenneutraal zijn. Welke variant je als werkgever ook kiest, feit blijft dat de medewerker met lease altijd goedkoper uitblijft vanwege belastingvoordeel.

Voordelen elektrische fiets leasen voor werknemers

  • Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer loopt het voordeel van een elektrische fiets leasen op tot 40% ten opzichte van de aankoop van een nieuwe e-bike.
  • Voor een leasefiets betaald een werknemer 7% bijtelling op jaarbasis bij volledige vergoeding door werkgever. Voor een gloednieuwe e-bike is een werknemer dus maar een paar euro per maand kwijt.
  • De leasekosten worden verrekend met het brutoloon van de werknemer. Hierdoor daalt het brutoloon waarover belasting verschuldigd is. Werknemer is hierdoor minder kwijt aan belastingen en sociale bijdragen.

Meer weten over BikeProject?

Kennis maken en meer informatie ontvangen over hoe BikeProject toegepast kan worden voor jou? Meld je aan en we nemen spoedig contact op voor een kennismaking!

Meld je aan!
Elektrische fiets leasen