De fietsbranche maakt zich op voor een ware run op stekkerfietsen in 2020. Duizenden bedrijven willen gebruikmaken van de nieuwe fiscaalvriendelijke leaseregeling voor fietsen en werknemers voorzien van een ‘e-bike van de zaak’.
Bij Stella Fietsen, marktleider in e-bikes, is het deze dagen even geen vakantie. De afgelopen maanden heeft de fabrikant grote hoeveelheden extra componenten ingeslagen voor zijn assemblagefabriek in Nunspeet. ,,We houden meteen na 1 januari rekening met een flinke verkoopstijging’’, vertelt directeur Daan van Renselaar. Zijn bedrijf verkocht vorig jaar 65.000 e-fietsen. ,,Komend jaar zullen dat er nog veel meer zijn.”
Aanleiding voor de drukte is de nieuwe leaseregeling voor fietsen, die overmorgen ingaat. Brancheverenigingen Bovag en Rai verwachten dat er in 2020 tot wel 150.000 extra e-bikes over de toonbank gaan. De leaseregeling bepaalt de bijtelling voor leasefietsen op 7 procent. Dat maakt het voor bedrijven bijzonder aantrekkelijk om personeel een stekkerfiets ter beschikking stellen.
Netflix-abonnement
Een werknemer die een fiets van 3.000 euro leaset, hoeft slechts 210 euro bij zijn belastbaar inkomen op te tellen. Netto kost de leasefiets dan slechts 7 euro per maand. Dat is minder dan een Netflixabonnement. De werkgever betaalt de aanschaf van de fiets (of het totale leasebedrag) uit de reiskostenvergoeding die werknemers ontvangen.
Bij Stella hebben zich de afgelopen maanden duizenden bedrijven gemeld. ,,Het gaat als een tierelier”, zegt directeur Van Renselaar. Zeker voor grote bedrijven met minstens vijfduizend werknemers is de leaseregeling aantrekkelijk, stelt hij. Om in te spelen op de e-bike-explosie is Stella zijn eigen leasebedrijf gestart, genaamd Bike Project.
Dit artikel verscheen eerder op ad.nl