In fiets investeren verbetert bereikbaarheid meer dan in ov of auto

Investeringen in de fiets zorgen ervoor dat de bereikbaarheid van mensen tot 8 keer beter wordt. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft en Move Mobility in opdracht van onder meer de Fietsersbond en Milieudefensie. Naast bereikbaarheid verbetert ook de luchtkwaliteit fors.

Op jaarbasis wordt er 11,3 miljard geïnvesteerd in verkeersinfrastructuur. Van dat bedrag gaat 60% naar wegen. In de regio’s Groningen-Assen en Tilburg bleek dat de bereikbaarheid tot acht keer beter werd door investeringen in fietsen dan in autowegen.

Bereikbare en duurzame regio’s

In het onderzoek werden de mogelijke investeringen in het verbeteren van de fiets en het OV en investeren in de auto met elkaar vergeleken. Conclusie: in alle gevallen is investeren in de fiets rendabeler in termen van bereikbaarheid. Investeren in fiets en ov heeft gezamenlijk een nog sterker effect op de bereikbaarheid. Het leidt ook nog eens tot verbetering van de milieukwaliteit, verkorting van de reistijd, lagere gebruikskosten, minder beslag op de openbare ruimte en betere gezondheid. Het onderzoek bewijst dat de combinatie van fiets en ov heel goed kan concurreren met de auto, in de onderzochte regio’s.

Nieuw verkeersmodel

De onderzoekers ontwikkelden een nieuw multimodaal verkeersmodel waarin investeringen tot in detail konden worden doorgerekend hoe het de bereikbaarheid verbeterde van verschillende mensen en buurten. Dus de tijd van deur tot deur met de fiets, auto of trein, of een combinatie van vervoersmiddelen.

Fiets ook goed voor de automobilist

Alle investeringen in fiets en ov zijn naast de bereikbaarheid ook goed voor de automobilist zelf. De meeste automobilisten reizen soms met de auto en gaan soms met de fiets. Doordat fietsen en ov aantrekkelijker wordt, nemen zij vaker de fiets of de trein. Hierdoor is er meer ruimte op de weg voor de automobilist die geen keus heeft.

Bron: Fietsersbond.nl