Fietsend naar het werk: sneller op bestemming en geen stress

Steeds meer forensen stappen uit de auto en op de fiets. Door de toenemende filedruk en het besef van tijdverspilling overwegen forensen steeds vaker alternatieven voor woon-werkverkeer.

Snelfietsroute: snelle verbinding zonder files

In de afgelopen jaren hebben steeds meer lokale overheden geïnvesteerd in zogeheten snelfietsroutes, een snelle verbindingsweg voor fietsers. Dit speciale type fietspad loopt in het meest ideale geval als een rechte lijn tussen twee economische centra. Dit zijn met name grote steden en omliggende woonkernen. Verschillende snelfietsroutes samen vormen een netwerk, waarmee regionaal fietsverkeer gestimuleerd wordt.

Snelfietsroute De Liemers

In Gelderland, tussen de Duitse grens en Arnhem ligt één van de drukste filetrajecten van Nederland. Het betreffende stuk A12 staat al geruime tijd in de landelijke ANWB-file-top 10 van files in de ochtend- en avondspits.

Als antwoord op de toenemende files op de A12 werd op 31 maart 2016 is de hoogwaardige snelfietsroute geopend tussen Westervoort en Zevenaar: De Liemers. Deze snelfietsroute loopt langs het spoor en verbindt de woonkernen van Zevenaar, Duiven en Westervoort. De route sluit aan op het fietspadennetwerk van Arnhem en Nijmegen.

Eén van de eerste gebruikers van deze snelfietsroute is Pam Hijgenaar uit Duiven. Sinds enkele jaren fietst zij vanuit haar woonplaats naar haar werk in Didam. “De file op de A12 was voor mij de reden om te gaan fietsen. Hoewel ik ‘de goede kant op ging’ zorgde de file meerdere dagen in de week voor flinke opstoppingen op de wegen rondom Duiven, waardoor het lang duurde voordat ik überhaupt de A12 op kon rijden. Daarnaast had de A12-file gevolgen voor de aansluiting van op de A18, waardoor verkeer vanuit de Achterhoek massaal voor een sluiproute koos door Didam en Zevenaar. Al met al was ik met de auto vaak meer dan 30 minuten onderweg”. 

De aanleg van het snelfietspad tussen Duiven en Zevenaar was voor haar de motivatie om de fiets te pakken. “In de zomer heb ik op een zondagmiddag uitgeprobeerd hoeveel tijd ik kwijt ben om op de fiets naar het werk te gaan. Tot mijn verbazing was dit slechts enkele minuten langer dan met de auto. Doordat de snelfietsroute, in tegenstelling tot de auto, voorrang heeft op ander verkeer en weinig verkeerslichten kent is stoppen bijna niet nodig. Hierdoor verlies je geen kostbare tijd”.

Naast tijdswinst speelt voor veel forensen de gezondheid een grote rol om te gaan fietsen. Pam Hijgenaar: “Iedereen weet dat bewegen gezond is. Toch is het moeilijk om dagelijks 30 minuten te bewegen. Door fietsend naar m’n werk te gaan kom ik ruimschoots aan m’n dagelijkse beweging. Voor mij is dit een win-win situatie”.

Januari 2020: fiscale stimulans

Het kabinet zet stevig om meer forensen uit de auto te krijgen. Naast de realisatie van meer snelfietsroutes worden bedrijven en werknemers per 1 januari fiscaal gestimuleerd om zakelijk een (elektrische) fiets te leasen. Door slechts 7% bijtelling over de aanschafprijs te rekenen kost het een werknemer slechts enkele euro’s per maand om een fiets te leasen.

Wil je meer informatie over het fiscaal vriendelijk leasen van een (elektrische) fiets? Neem vrijblijvend contact met ons op!